Pyhässä on kaksi ollakseen yksi

Pyhässä on taivas ja maa. Pyhässä on käsittämätön ja käsitettävä, ääretön ja rajallinen, kaukainen ja läheinen, outo ja tuttu.

Pyhä syntyy, kun nämä ääripäät lähestyvät toisiaan. Pyhä on jotain, jonka syntyä ei voi suunnitella, sillä äärettömän ja äärellisen kohtaamisen seurauksia ei voi ennalta aavistaa, saati päättää.

Jeesus opetti rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä. Noissa sanoissa ilmaistaan lyhyesti elämän ääripäät, ja vieläpä niin, ettei toista ole ilman toista. Yhteyttä pyhään Jumalaan ei ole ilman yhteyttä arkiseen kanssakulkijaan. Rakkauden kaksoiskäsky on tienviitta pyhään maahan, taivaan ja maan kohtaamiskohtaan.

Pyhä maa on paikka, jossa taivas ja maa, pyhä ja arkinen synnyttävät jotain, mitä ne eivät ole, jos ne ovat erillään. Pyhä maa on paikka, jossa oma hyvä on toisen hyvää, jossa toisen hyvän vajetta täydennetään oman hyvän varastoista.

Pyhäinpäivänä muistamme heitä, jotka kulkivat kanssamme. Ilman rinnalla kulkijaa moni askel olisi jäänyt ottamatta. Ei olisi uskaltanut, ei olisi osannut, ei olisi jaksanut.

Pyhien muisto syntyy rakkauden, armon, rohkaisun ja huolenpidon kokemuksista. Pyhä syntyy ja saa hahmon, kun toinen asettaa askeleensa toisen askeliin ja kulkee rinnalla.

Jumalan etäinen pyhyys sai arkipyhyyden muodon, kun Jumala syntyi ihmiseksi, otti ihmisen nimen, syntyi ihmisestä, tunsi ihmisen kivun, puhui ihmisen kieltä. Ihmisen nimisenä ja ihmisen kieltä puhuvana Jumalan kirkkaus ja pyhyys pukeutuivat armoon, rakkauteen ja anteeksiantamukseen. Jumala sai Jeesuksen nimen.

Pyhä kaste tapahtuu Jeesuksen nimessä. Kaste on tapahtuma, jossa pyhä ja arki kietoutuvat toisiinsa. Pyhä antaa pyhyytensä; arkinen kutsutaan pyhän kantajaksi. Jeesuksen nimeen kastettu on Pyhän maan asukas, ajassa ja iäisyydessä.

Pyhässä on aina kaksi – Jumala ja jumalaton, Kaikkivaltias ja vallaton, Rakkaus ja rakkaudeton, voima ja voimaton, armo ja armoton.

Jumalan ja jumalattoman yhteisistä askeleista syntyy rajattomia polkuja. Pyhän maan polut ovat kuolemaa väkevämmän, Rakkauden tallaamia. Pyhän maan polut kuljettavat ajasta iäisyyteen.

Hannu Tiainen pyhien tallaamilla poluilla