Ristiäiset

Ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen saa kasteen, jonka myötä hän liittyy kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäseneksi. Kasteen perustana on Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky. (Matt. 28:18–20). Kaste on kristittynä olemisen perusta, liitto Jumalan ja ihmisen välillä. Muut kirkolliset toimitukset perustuvat kasteeseen.

Luterilaisessa kirkossa, kuten kaikissa vanhoissa kirkkokunnissa, kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Lapsikaste on kuitenkin tavallisin tapa liittyä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi. Lapsen ikä on yleensä noin 6-10 viikkoa. Aikuiskasteen saa kastamaton aikuinen, joka haluaa liittyä kirkon jäseneksi.

Kastettavalla tulee olla pääsääntöisesti ainakin kaksi kummia, jotka ovat luterilaisen kirkon kastettuja ja konfirmoituja jäseniä. Kummit toimivat kastetilaisuuden todistajina ja auttavat vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa.

Kun haluat järjestää ristiäiset, ota yhteys kirkkoherranvirastoon ja varaa pappi. Kaste voidaan toimittaa esimerkiksi kotona tai kirkossa.

Kastemalja